Gilla oss på Facebook | Besök Facebook

Bilder

Cuda 14

2013-10-01

Förra blogginlägget handlade om Big Tuna. Här kommer en kort presentation av Cuda 14, storasyster till Cuda 12 som är i det närmaste identisk, bara lite kortare och lättare.

Cuda är utan tvekan den bästa fiskekajak jag fiskat från. Bättre plattform för sportfiske har jag svårt att tänka mig i dagsläget.

Man sitter bekvämt i ett fantastiskt säte som kan arrangeras i lågt eller högt läge. Med säte i lågt läge får man en mycket låg tyngdpunkt, något som är viktigt i kraftig sjögång, särskilt när vågorna och vinden kommer från sidan. När sjön är lugnare och man har nått sitt fiskeområde är säte i högt läge att föredra då man ser bättre från den högre positionen samt för att det är enklare att ta sig från sittande till stående position och tillbaka. Det är just Cudas oslagbara stabilitet som medger säkert stående fiske som är den största fördelen med den här kajaken (och med Big Tuna). Med sätet i högt läge får man gott om plats för beteslådor under sätet. Det finns även fickor med gummibandssäkring på båda sidor om sätet i vilka man kan förvara lådor placerade på högkant. Sätet har en mycket användbar ficka på ryggstödet för förvaring av drivankare eller andra mindre prylar som kan vara bra att ha med sig på färden. Under sätet finns en ficka där jag brukar lägga sidavbitare och avkrokningsverktyg.

Att man kan beställa Cuda med roder fabriksmonterad är en stor fördel, något jag upptäckte när jag testade Big Tuna som hade ett sådant monterat. Med roder är det enkelt att hålla kursen i sidvind och girarna blir förstås avsevärt tvärare än när man endast använder paddel.

En annan stor fördel är att man kan lasta monterade spön i skrovet genom den långa luckan och att man kan förvara spinn- och flugspön monterade i särskilda platser på skrovet med topparna skyddade av huven på fronten.

Lastkapaciteten är mer än väl godkänd både genom det stora öppna lastutrymmet bakom sätet och de båda luckförsedda förvaringsutrymmena i för och akter. På samma sätt som Big Tuna så är Cuda förberedd för GoPro genom ett färdigt fäste i fören och flera andra monteringsställen.

Jag kan lova att du kommer att älska Cuda!

Skitfiske!

Gunnar


   Dela på Facebook eller kommentera nedan: