Gilla oss på Facebook | Besök Facebook

Bilder

Fiske med Krille och Bäckman

2013-10-11

Tiden går och det är svårt att som småföretagare hinna med allt man fått för sig att man ska göra. En sak som har legat och gnagt mitt samvete är att lägga ut en text som Kristian Bäckman skrivit efter en fiskehelg hos oss för några veckor sedan. Han och äldste sonen, Christian, hade kört ner från Göteborg för att utmana de lokala gäddorna. Jag hade förstås tagit på mig att vägleda dem i detta. Svaga vindar från norr, sol och kristallklart vatten innebär inte direkt de bästa förutsättningarna för rallyfiske, men förhoppningarna var höga hos de båda i alla fall. Hursomhelst, här kommer Bäckmans text:

"Fiskeguidens pöjk!

I helgen var det så äntligen dags att fiska lite gädda i Karlskrona skärgårds mytomspunna vatten. Vädret var kanon, för en semesterfirare vill säga, med strålande sol och lite vind. Vädret var således sådär för en gäddfiskare. Vinden var dessutom svag och nordlig så Christian, son till Gunnar, var snabb på att förklara att jag inte skulle ha några större förhoppningar när vi spanade in väderprognosen på vägen ner från Göteborg.

-Skitsnack, sa jag och svarade något i stil med att jag förväntade mig minst ett par meterlånga gäddor i båten per fiskedag.

Lördagen inleddes med helgens största fisk som togs av Christian och mättes till hyfsade 80 cm. Så här i efterhand har jag ju insett att jag helt fräckt blev lurad då vi hade en längdgräns på just 80 cm för att få räkna fisken till vårt bet om störst fisk. Mätningen skedde av Christians far, the man, the myth, the legend, Mr Pike Strike himself även känd som Gunnar Ahlström och jag kan svära på att jag såg fisken mäta endast 79,9 cm.

Dagen fortsatte med många kontakter och totalt 24 landade där de flesta var pigga gäddor på omkring 50-70 cm. Christian och hans far turades om att kasta bort beten och det skylldes på allt från hugg av monstergäddor som slitit av tafsen till gammal lina men det visade sig i slutändan handla om en sliten ring på spötoppen som antagligen sakta men säkert nötte ner linan tills dess att den brast. Tre beten hann förverkas innan detta upptäcktes. Tyvärr var en av dem av färgmodell Skitmörten som gav två hugg på två kast innan den sakta sjönk till botten men då den var en suspending/svävande så gissar jag att den fortfarande "hänger" i vattnet med de lokala gäddorna någonstans utanför Tjurkö på cirka två meters djup och ser sådär förförisk ut som bara en Skitmört kan.

Till dag två var jag taggad då jag låg under med åtta -sex från föregående dag och nu var det bara jag och Christian i båten så nu skulle minsann mätningar ske med minutiös noggrannhet. Vi bestämde oss för att sänka gränsen för att få räknas som största gäddan till minst 75 cm och självklart lyckas Christian återigen på sitt första kast mer eller mindre få på en som efter lite käbblande mättes till 75,5 cm.

Då var det dags för Skitmörten att göra comeback. Gunnar hade i sitt garage en Skitmört som han fått upp när han skulle dra upp ankaret häromveckan. Ankaret hade då lyckats fastna i en flätlina och i ena änden av den satt en Skitmört med vars krokar hade rostat bort för länge sedan. Nu var den utrustad med nya krokar och jag tänkte inte låta chansen gå förbi. Jag hann få sju gäddor på det betet innan dagen var slut och den största tappade jag bara några centimeter från båten i dagens sista kast, den var med 110% säkerhet längre än 75 cm men Christian var obeveklig. Han hade vunnit betet om längst gädda och jag fick trösta med mig att jag i alla fall hade vunnit betet om flest fiskar. Totalt sett över lördag och söndag fick jag tretton och Christian tolv gäddor och antal är naturligtvis är det enda som räknas, det förstår ju alla som håller på med gäddfiske.... Det där tror jag inte ens själv på. Snyft...

De stora tar vi nästa gång.

Skitfiske!

Kristian Bäckman"


   Dela på Facebook eller kommentera nedan: