Gilla oss på Facebook | Besök Facebook

Bilder

Videoblogg den artonde december

2013-12-19

Nu ska det vara vinter enligt kalendern. Förra året och året dessförinnan låg det tjock is i havsvikarna vid den här tiden. Ska det vara som nu eller som då? Vad är vanligt? Ja, det kan man undra...

Gamle Karl den elfte valde ju att bygga en stad här just för att det vanligtvis rådde isfria vintrar och att flottan därför skulle kunna vara igång längre tid och därmed bättre stå emot de elaka danskarna. Jag håller på kungen och tycker att den här vintern är det som borde utgöra normen för hur en blekingsk vinter ska vara.

För en sportfiskare är den här vintern det bästa man kan tänka sig. Öppet vatten och stora mängder gädda samlade över grunt vatten i vikarna. Är det sedan tjock lerbotten står gäddorna särskilt tätt och njuter av det mildare vattnet som finns just där. Leran magasinerar ju värme och det drar gäddan fördel av.

När jag började flugfiska gädda för ganska många år sedan, vadade jag ofta omkring i dessa vikar, något som kunde vara nog så jobbigt då kängorna sögs djupt ner i dyn. Nu när man har en fiskekajak blir det mycket enklare. Man glider lätt till de inbjudande vattenområdena och kan kryssa från punkt till punkt utan att behöva anstränga sig särskilt mycket. Att vada och kasta fluga är dock för trevligt för att överges. Det är skönt att lämna kajaken ibland och då växla till att vada i stället. Kombinationen är fantastisk. Kajaken lyfter vadande fiske till en helt ny nivå. Frihetskänslan blir ännu mer påtaglig. Idag blev det just den kombinationen. Fisket var bra, tidvis mycket bra. Men att fånga den där meterlånga gäddan gäckar mig i höst. Jag fångar mer fisk än någonsin, men utav någon anledning undviker de stora gäddorna mina flugor. Det brukar ju bli ett antal meterlånga gäddor varje säsong, men nu var det länge sedan. Senast jag lyckades med den saken var i maj. Jag har sagt det många gånger och säger det igen; stora fiskar är lång ifrån det viktigaste, det är helheten som är det fantastiska. Naturen, stillheten, fisket, och goda fiskekamrater. Men någonstans kryper det i kroppen när de stora gäckar en. Man vill ha ett möte med en av dessa större fiskar då och då för att helheten ska bli fulländad. Jag hoppas att detta sker snart.

Skitfiske!
   Dela på Facebook eller kommentera nedan: