Gilla oss på Facebook | Besök Facebook

Fiske från kajak

Karlskronas skärgårdsvatten är ofta grunda och steniga. De inre vikarna består av lerbottnar medan andra vikar, till exempel längs den östra öppna kusten, växlar mellan grunda sten- och tång-, sand- och lerbottnar. Det som är gemensamt är att vadar fiske och fiske från kajak passar perfekt i dessa områden.

När du fiskar vadande ger du inte ifrån dig några ljud eller andra profiler som talar om för fisken att du är där. På så vis kan du opåverkad komma väldigt nära fisken, oavsett om det är gädda eller havsöring du är ute efter. Du kan bedriva de flesta former av fiske när du vadar, men att flugfiska är ofta det effektivaste sättet, särskilt under vinter, tidig vår och sen höst då vattnet är kallt. Då är det viktigt att fiska långsamt och med många och ofta långa stopp vid hemtagningen av betet. Fiskar du med flytlina kan du verkligen presentera en näst intill viktlös fluga långsamt och därmed locka en kall och stel gädda till attack.

Nackdelen när du vadar är att du ofta är begränsad och att du därmed inte alltid kan nå de bästa platserna då vägen spärras av för djupt vatten. Det kan också vara ansträngande att vada över sugande lerbottnar och lätt att trilla omkull på hala och tång täckta stenar. Med en kajak överbryggar du dessa nackdelar. Moderna kajaker för fiske är fantastiskt effektiva farkoster. De är ytterst stabila vilket gör att du oftast kan fiska stående upprät. Du kan även fiska grunda områden som är täckta av förrädiska stenar, platser som du absolut inte vill befinna dig inom med en dyr båt. Skador på skrov och motorer är dyra och garanterade om du försöker dig på på att fiska i samma besvärliga områden som du enkelt kan fiska av från kajak. På samma sätt som när du vadarfiskar lämnar du inte ifrån dig signaturer som avslöjar din närvaro för fisken du är på jakt efter. Titta gärna på filmen nedanför i vilken jag närmare går in på varför fiske från kajak är så effektivt och spännande. Prova! Du kommer inte att ångra dig. Risken är dock stor att du blir fast för alltid...