Gilla oss på Facebook | Besök Facebook

Bilder

Jackson Kilroy Delta Tango

Den vanligaste frågan jag får är "vilken är den bästa fiskekajaken påmarknaden!?". Mitt svar är alltid att det finns inte någon sådan. Man kan dock hitta den bästa fiskakajaken för en person genom att utgå från hur hon eller han bedriver sitt fiske samt hur han eller hon vill utveckla fisket i framtiden. Olika fiskesituaitoner kräver olika kajakförmågor. Om någon frågar mig vilken är den bästa fiskekajaken för MIG, så blir frågan dock mycket enklare. Jag svara då tveklöst "Jackson Kilroy Delta Tango". Varför?

1. Jag står nästan alltid när jag paddlar, även mellan ankringspunkter. Jag gäddflugfiskar under kallvattensmånaderna. Dessa två punkter gör att jag vill ha en mycket stabil kajak som inte bara tillåter mig att stå, utan även vända mig i alla riktningar, till och med helt om. Det kan man inte göra på ett säkert sätt i så många så kallade "ståkajaker"...Kilroy DT är så stabil att två personer kan ståfiska samtidigt (se filmen). Det kan ingen annan fiskekajak erbjuda vad jag vet.

2. Stabila kajaker är ofta mycket dåliga paddlingsmaskiner. Kilroy DT är en SINK (Sit IN Kayak) och inte en SOT (Sit on top). Det gör att man får ytteligare lägre tungdpunkt, vilket ökar stabiliteten, men även gör den extremt lättpaddlad för att vara en fiskekajak. Använder jag DT:n som singelkajak paddlar jag ifrån de flesta paddelkajaker av SOT-typ. Är vi två så har inga andra fiskekajaker någon chans ... Kilroy DT paddlar grymt bra, vilket är en viktig faktor för MIG då jag ofta fiskar i öppen skärgård under hårda förhållanden med mycket vind. Är man två i Kilroy DT orkar man utan problem paddla mot hårda vindar över tio meter per sekund och då över långa sträckor. Det klarar inga SOT-kajaker. DT "trackar" även riktigt bra, dvs går kursstabilt. Många SOT "vaqgar" fram och tillbaka för varje paddeltag och tappar mycket av paddelkraften i sidled.

3. DT:s mångsidighet. Genom att allt är fäst i en långsgående rälsskena, kan jag snabbt konverera kajaken från singel till tandem samt väga av den perfekt om jag ska lasta den på olika sätt, vilket gör DT till en perfekt expeditionskajak. De fyra invändiga längsgående spötuberna gillar jag skarpt samt möjligheten att fästa betesaskar längs båda skrovsidorna är också en enkel men mycket bra lösning. Att kajaken dessutom är utrustad med rails längs alla sidor för att fästa tillbehör på skapar oändliga möjligheter för att pimpa den som just jag vill ha den.

Den stora öppna sittbrunnen gör den överlägsen att packa varierat och tungt. Som många av er vet har jag ofta Benji (min hund) med mig när jag kajakfiskar. Det är inga problem när jag använder mig av DT. Mindre bra saker då? Jo det finns det förstås. I och med att DT i grunden är en tandem så är det något än en singelkajak, men det köper jag i och med tunga fördelar som passar mig. En annan sak som kanske kan upplevas som en nackdel är att en Sit In Kajak som DT intehar några "scupper holes" som dränerar den från vatten som slår in över relingen. Kommer det in vatten i DT måste den ösas om man inte installerar en elektrisk pump. Detta har dock inte varit ett problem för mig, men det gör att jag inte skulle använda den på öppet hav där vågor går höga och bryter, en det är inte där jag bedriver mitt fiske, så det är endast ett teoretiskt problem för mig. Det här är inte en kajak som ser särskilt sexig eller häftig ut, men den är desto bättre.att fiska varierat och effektivt ifrån. Jag bryr mig endast om det senare och att jag kan fiska bra tillsammans med min lurvige kamrat, Benji

22350 sek